Kuchnia Iwaszkiewiczów

 

Choć książek mu poświęconych powstało niemało, a i sam twórcą był nad wyraz płodnym, to nie znajduje w tym przypadku zastosowania Ockhamowską brzytwa, czyli zasada o niemnożeniu bytów ponad potrzebę. Bo choć było już i o jego rodzinie, i rzeczach, i romansach, to wciąż kolejna publikacja mu poświęcona zaspokaja i ciekawość i zmysły. Mowa o Jarosławie Iwaszkiewiczu i związanych z nim kulinariach.

W „Kuchni Iwaszkiewiczów” Maria Iwaszkiewicz, jak to obwieszcza zresztą podtytuł, gromadzi tak przepisy, jak anegdoty. Jednych i drugich jest tu bez liku, jedne i drugie smakowite.

Będąca córką autora autorka, sama pisarka i felietonistka, redaktorka spółdzielni wydawniczej „Czytelnik”, na przestrzeni lat ’60 i ’80 specjalizowała się w wydawnictwach kulinarnych. Zdobyte w ten sposób doświadczenie literacko-gastronomiczne spożytkowała – umiejętnie – dziś, oddając nam w ręce pozycję cieszącą i kubeczki smakowe (potencjalnie) i oko (momentalnie, gdyż fotografie są tu przepiękne).

Mnie jako osobę kulinarnie, nazwijmy to, ograniczoną (kanapka stanowi szczyt moich możliwości), radują głównie wplecione w przepisy anegdoty, rys historyczny, opowieści rodzinne. A jest o kim czytać, bo przy Iwaszkiewiczowskim stole zasiadały znakomitości takie jak Parandowscy, Schiller, Baczyński – rozmowy więc toczyć się musiały wyborne.

Zaznaczyć muszę, iż osoby gustujące w kuchni wegetariańskiej oraz wegańskiej, a takich przybywa – i świetnie, kręcić będą wyczulonym na mięsne wonie nosem. Albowiem mięsiw wszelakich jest tu niemało – cóż, signum temporis, do czynienia wszak mamy z kuchnią międzywojnia i powojenną (przy czym mnie nieodmiennie urzekły śledzie, których tu obfitość, a ryba przecież, wbrew częstemu błędnemu mniemaniu, też mięso). Są jednak i opcje wegetariańskie, ot choćby liczne omlety, słodycze a nawet „Szparagi a la Iwaszkiewicz), i wegańskie (dajmy na to obfitująca w ziemniaki i marchew zupa Potage Crecy czy ogóreczki na modłę wszelaką, jak również sałatki i konfitury). No i okładka pasuje ślicznie do jesiennych warzyw.

Premiera : 15.10.2018

Oprawa twarda

Wydanie pierwsze

Wydawnictwo: Znak Literanova, Kraków

Cena okładkowa: 59,90 zł

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *