BeFunkyCollage1

Mogłoby się wydawać, że jedyną alternatywą dostępną dla łasuchów, smakoszy, kuchennych koneserów i wszelkiej maści głodomorów jest jeść  tanio, szybko i byle jak albo drogo, zdrowo i kosztem zmitrężonego w kuchni czasu. Słowem-kluczem w poprzednim zdaniu jest „wydaje się”. Gdyż takiemu rozpowszechnionemu poglądowi przeczy najnowsza publikacja Moniki Mrozowskiej.

„Ekonomiczna, ekologiczna kuchnia” autorki, która 17 lat temu rozstała się z mięsem, to zbiór przepisów udowadniających, że jeść można z rozsądkiem zarówno zdrowotnym,  jak i ekonomicznym – a do tego wszystkiego ze smakiem. 65 kulinarnych instrukcji zaspokoi apetyt od rana do wieczora, gdyż podzielone zostały wedle posiłków towarzyszących różnym porom dnia: od śniadania, przez zupy po drugie dania i dania obiadowe (a jakże, bezglutenowe). A w międzyczasie z nagłymi przypływami głodu rozprawiać się można za pomocą przekąsek słodkich i słonych. Potrawom i smakołykom, oprócz oczywiście zdjęć, towarzyszą precyzyjnie wyliczone koszta  – zgodnie z przyświecającą książce ideą niewygórowane, dodajmy.

Sama miałam już niewątpliwą smakową przyjemność skosztować zupy z czerwoną soczewicą i mlekiem kokosowym, przygotowanej przez panią Monikę podczas premiery publikacji w Hali Gwardii.  Autorka proces gotowania okrasiła licznymi opowieściami, tworząc wrażenie, jakby samo szatkowanie, krojenie, mieszanie i doprawianie odbywało się przy okazji i mimochodem, i nie wymagało większego wysiłku. Skoro proces gotowania przynoszący tak zadowalające efekty może przebiegać tak bezboleśnie, to ja, kuchenna niedorajda, czuję się zainspirowana, by podjąć wyzwanie wyczarowania w kuchni czegoś więcej, niż dotychczasowe kanapki z serem.

A na pobudzenie kubeczków smakowych, przepis na wspomnianą zupę:

Zupa z czerwoną soczewicą i mlekiem kokosowym:

4 porcje / koszt całkowity: ok. 13 złotych

1 por (biała część): ok. 2,5 zł

1 czerwona cebula: ok. 0,7 zł

4 łyżki masła: ok. 0,8 zł

2 średnie ziemniaki: ok. 1 zł

600 ml wody

200 g czerwonej soczewicy: ok. 1,5 zł

250 ml przecieru pomidorowego: ok. 1,2 zł

250 ml mleka kokosowego: ok. 4,5 zł

2 płaskie łyżki curry: ok. 0,6 zł

1 płaska łyżeczka soli: ok. 0,1 zł

Szczypta pieprzu cayenne: ok 0,2 zł

Soczewicę gotujemy razem z pokrojonymi w małą kostkę ziemniakami ok. 15 minut, aż warzywa staną się miękkie.

Na patelni na maśle podsmażamy pokrojony w cienkie plasterki por oraz drobno poszatkowaną cebulę.

Do ugotowanej soczewicy i ziemniaków dorzucamy por z cebulą. Dolewamy sos pomidorowy, mleko kokosowe, dodajemy curry, sól i pieprz cayenne i dokładnie mieszamy.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *