cukier

 

„Cały ten cukier” reż. Damon Gameau, Australia 2014, 90 min. Film „Cały ten cukier” trafił do kin 18 marca.

Damon Gameau przeprowadził niezwykły eksperyment, żeby pokazać, w jaki sposób cukier wpływa na organizm człowieka.  Żeby lekcja była bardziej wciągająca, Damon Gameau samego siebie uczynił obiektem eksperymentu. Reżyser nie jadł cukru przez trzy lata. Następnie, pod nadzorem naukowców i dietetyków, zaczął konsumować 40 łyżeczek tej substancji dziennie przez 60 dni. Sztuczka polega na tym, że nie spożywał on słodkich napojów, czekolady, lodów i innych słodyczy. Żywił się tylko  „zdrowym” jedzeniem, które tak naprawdę również jest bogate w cukier. Chodzi m.in. o niskotłuszczowy jogurt, batoniki zbożowe, soki i płatki śniadaniowe.

Podczas trwania eksperymentu Damon odwiedził społeczność Aborygenów w Amacie w południowej Australii, żeby zobaczyć, czy rdzenni mieszkańcy są edukowani na temat efektów spożywania cukru i jak wpływa on na ich zdrowie.

Kolejnym krokiem była wyprawa do USA i spotkanie z czołowym ekspertem ds. cukru, a także z chłopakiem, który choruje, ponieważ ma w zwyczaju pić dziennie 12 puszek Mountain Dew. Reżyser przygląda się także manipulacjom koncernów, które podstępnie dodają cukier do swoich produktów i robią wszystko, żeby konsumenci się o tym nie dowiedzieli.

IDEA akcji „30 dni bez cukru”:

Cukier… energia życia czy biała śmierć? Paliwo dla ciała czy kokaina XXI wieku?

Wyniki najnowszych badań nie pozostawiają wątpliwości co do chorobotwórczego i uzależniającego działania cukrów prostych, rafinowanych oraz dodanych.

Przetworzony, wyekstrahowany cukier, a głównie fruktoza, to trucizna i narkotyk. Jednocześnie węglowodany złożone zawarte w warzywach i owocach wraz z błonnikiem, witaminami, mikroelementami i antyoksydantami mogą być lekarstwem!

Dlatego zapraszamy Was do śledzenia naszego własnego, polskiego, rodzimego eksperymentu, w którym zaobserwujemy na tzw. żywym ciele, jak wygląda bezcukrowy odwyk, czyli całkowite wykluczenie cukru z diety i zastąpienie go zdrowymi, świeżo wyciskanymi sokami oraz leczniczymi smoothies.

Będzie to niejako ciąg dalszy doświadczenia Damona Gameau, bohatera i reżysera słynnego filmu “Cały ten cukier”, który od 18 marca możecie zobaczyć na ekranach polskich kin.

Poznacie Izę, 28 lat, oraz Janka, 18 lat – bohaterów, którzy przez miesiąc, dzień po dniu, powstrzymają się nie tylko od jedzenia słodyczy, ale również jakichkolwiek produktów zawierających cukier dodany! Codziennie będą pili świeżo wyciskane smoothies przygotowywane przez firmę Redberry. Przejdą na dietę w całości rozpisaną przez dietetyków z Fundacji Szczęśliwi Bez Cukru. Zobaczycie ich wyniki badań wykonane przez Centrum Medyczne MediPark przed – w trakcie – oraz po zakończeniu eksperymentu.

Zainspirowani przykładem Izy i Janka, uczestnicy wydarzenia będą mogli sami podjąć bezcukrowe wyzwanie i dołączyć do 30dniowego odwyku.

Dzień po dniu zobaczą, co Iza i Janek będą jedli oraz pili i jak to zadziała na ich organizmy, fizjologicznie i psychologicznie.

Poznają porady ekspertów dietetyków i psychodietetyków, będą mogli zadać im własne pytania i rozwiać wątpliwości. Podzielą się swoimi unikalnymi doświadczeniami. Jesteśmy przekonani, że akcja obejmie zasięgiem tysiące odbiorców, Szczęśliwych Bez Cukru, blogerów kulinarnych i filmu “Cały ten cukier”.

Czy warto przeprowadzać taką rewolucję w swoim życiu? Owszem, warto! O ile nasi dziadkowie spożywali cukier okazjonalnie (5 kg rocznie na osobę w 1900 roku), obecnie znajduje się on prawie w każdym produkcie, który stoi na półce w sklepie, am y ochoczo po nie sięgamy. Wysokie spożycie cukru, które obserwujemy w Polsce (40-45 kg cukru na osobę), Europie i Ameryce Północnej, przyczynia się nie tylko do rozwoju i nadwagi, ale przede wszystkim większości chorób cywilizacyjnych.

Strona przedsięwzięcia na FB: https://www.facebook.com/events/493188797543599/

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *